PAMETNO TELO





                                                                               
     Mnogi danas zaboravljaju na svoje telo i uzimaju zdravo za gotovo jedan od najvažnijih segmenata u ljudskom životu, jer je telo, hteli to da priznamo ili ne, hram u kom živimo i koji nosimo svuda sa sobom. Često zaboravljamo činjenicu da zdravlje i funkcionalnost tela odn telesni status utiče na sve ostale segmente života pojedinca. Bez obzira na to da li je neko vrhunski intelektualac, razvijeno duhovno biće, uspešan poslovni čovek (ili žena), naučnik, predsednik države ili pisac, svako od navedenih kategorija trebalo bi pre svega da obrati pažnju na svoje telo, na svoje zdravlje, na funkcionalnost i status tog istog tela. Danas su mnogi mišljenja da je dovoljno presedeti čitav dan, minimalno se kretati, obično u jednoj ravni, usatljenim opet minimalnim pokretima i odraditi trening u teretani od sat, sat i po vremena i svi problemi su nestali.

     E, pa nisu. Problem je taj što smo se sasvim otuđili od svog tela i njegovih svakodnevnih potreba, ne vodimo računa o njemu na pravi način i upadamo u začarani krug, povreda, bolova, nefunkcionalnosti, degenerativnih promena i na kraju razvoja bolesti i ulazak u treće doba gotovo nepokretni odn. sa minimalnom pokretljivošću.

     Za održavanje svog tela na optimalnom  nivou i za prolazak kroz sve životne izazove i situacije ( starenje, porođaj, rekreacija, stres, promene itd) neophodno je osnovno znanje o telu i telesnim zakonitostima (fiziološkim, motoričkim, biomehaničkim, funkcionalnim, biološkim, hemijskim, anatomskim) i prilagođavanje potrebama tela zato što je ono starije, pametnije i dizajnirano tako da se mi moramo prilagođavati i poštovati njegovu strukturu a ne ono naše pogrešne navike.
                                                                              

     Moguće je svakodnevno pravilno koristiti svoje telo, pomoći mu da bude zdravo i funkcionalno i to je moguće ostvariti sa malo znanja, fokusa, osvešćivanja i praktikovanja tih principa svakodnevno i to prilikom izvođenja osnovnih pokreta i kretanja. Nije neophodno upražnjavati intenzivne, obimne treninge za početak je dovoljno ispoštovati osnovnu telesnu posturu dok stojimo, sedimo, ležimo, ojačati mišiće core-a i trbušnog zida, mišiće koji čine karlično dno kako bi centralni deo našeg tela bio stabilan, osiguran i kako bi obezbedio pravilno držanje pre svega kičmenog stuba pa onda i ostalih delova tela. Potrebno je da se više krećemo u toku dana dok obavljamo osnovne dnevne radnje i to da se krećemo u svim ravnima (transverzalna, sagitalna, frontalna) da na pravi način stabilizujemo kičmu, aktivacijom odgovarajućih mišića, da pravilno sedimo, da pravilno ustajemo, da više čučimo, da se savijamo, da klečimo na jednom ili na oba kolena, da aktiviramo sve zglobove u svim pravcima, da se više istežemo, da smo više dinamički orjentisani, što znači manje vremena smo u jednom položaju. Ako sedimo i pišemo ili smo za računarom, neka to bude vreme od 20-30 min i onda menjamo položaj, ustajemo, istegnemo se, prošetamo i ako je moguće nastavimo tu istu radnju u nekom drugom položaju.

     Neophodno je da više pešačimo, da imamo intervale pešačenja u toku dana, neophodno je da se aktivno igramo sa svojom decom, da sa njima puzimo,ležimo, kotrljamo se, plešemo, da hvatamo igračke koje su se zavukle na nepristupačna mesta u kući. Potrebno je da više sedimo na podu, da prilikom sedenja menjamo položaje, dobro je da ležimo na podu , da ustajemo iz dubokog čučnja, potrebno je da aktiviramo svoje telo izvodeći svakodnevne pokrete. Naravno, ove pokrete je neophodno pravilno izvoditi, jer bez toga samo porgošavate svoje stanje i narušavate sistem koji moguće već ima neku povredu, bol, deformitet.

     Nemoguće je, takođe, u jednom tekstu dati savet vežbi ako pojedinac koji bi da radi te vežbe ne ume ni da stoji svakodnevno u pravilnom položaju. Zato što ne poznajemo osnove fiziološke, biomehaničke, biološke, hemijske, funkcionalne zakonitosti našeg tela narušavamo ga nepravilnim izvođenjem vežbi. Zato ću ja ovde pokušati za početak da opišem kako izgleda pravilo poravnanje tela u stojećem položaju. Tek kada se to savlada i kada se obrati pažnja na ključne anatomske tačke koje treba poravnati kako bi telo došlo u svoj najoptimalniji položaj rasterećenja i poravnanja. Tek kada se to savlada i kada osvestite sebe i svoje telo u tom pravilnom položaju, tek onda možete pristupiti izvođenju vežbi.
                                                                              

     Pravilno stajanje ili pravilno poravnanje kičmenog stuba i tela uopšte, poželjno je da stanete ispred ogledala i pokušate da sami sprovedete sledeću posturu. Treba koristiti najupadljivije anatomske tačke na telu, one koje su lako uočljive, da bi se telo dovelo u individualno idealno poravnanje. Počevši od nogu ka glavi, pokušajte da poravnate telo na sledeći način:
   1)  Stanite licem okrenuti ka ogledalu koje obuhvata čitavu vašu figuru
  2)  Počnite od nogu - pogledajte da li ste noge jednako poravnali. Sredina čašice kolena treba da bude poravnata sa osom zgloba kuka, a sredina gležnja (skočni zglob) treba da bude poravnata sa sredinom čašice kolena.
   3)   Zatim pogledajte kukove i ustanovite da li su oba kuka u istoj ravni (na istoj visini). Ako nisu pokušajte da ih izravnate što više možete. Takođe je važno da obratite pažnju na karlicu da nije izbačena napred ili unazad (inklinacija karlice). Važno je da karlica bude poravnata i nju drže upravo mišići centralnog dela core-a.
   4)   Nakon toga pogledajte svoja ramena. Većina ljudi jedno rame drži malo izdignutije od drugog, a to usmerava pritisak ka gornjem delu leđa i predelu vrata. Izravnajte ramena što bolje možete, a da ne stvorite pritisak na ostale delove tela.
   5)   Na kraju pažnju usmerite na držanje glave.Glava ne sme biti nagnuta na jednu ili drugu stranu jer to može izazvati napetost u predelu trupa ili vrata. Vršite minimalne korekcije pred ogledalom dok svoje telo ne dovedete u pravilan položaj.

     Najbolje je da osnovne, bazične principe poravnanja i držanja tela radite sa stručnim licem koje će u toku rada ispravljati vaše greške i davati savete u odnosu na vaš telesni status. Naučite bazu, naučite osnove krećite se pravilno svakodnevno, pa tek onda uvedite intenzivnije vežbanje od 30 - 40 min. Svakodnevno se krećete, pa ako je to već tako, pomozite sebi tako što ćete to pravilno raditi.

     

Коментари

Популарни постови са овог блога

ŠTA JE TO DOBRA POSTURA TELA I ČEMU SLUŽI

AH TA KIČMA